Μεταφραση αυτής της σελιδας

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Καναδάς

 ΚΑΝΑΔΑΣ

Κράτος της Βόρειας Αμερικής που καταλαμβάνει το βόρειο άκρο της. Στα ανατολικά βρέχεται από τον Ατλαντικό, στα νότια συνορεύει με τις ΗΠΑ, στα δυτικά βρέχεται από τον Ειρηνικό και συνορεύει με την Αλάσκα, ενώ στα βόρεια βρέχεται από το Αρκτικό Ωκεανό.
Ο Καναδάς είναι η δεύτερη σε έκταση χώρα της γης, μετά τη Ρωσία, με έκταση 9.976.139 τετρ. χλμ. και 27.743.000 κατοίκους.
Ο πληθυσμός αποτελείται κατά 40% από Άγγλους αποίκους, κατά 37% από Γάλλους αποίκους που ζουν κυρίως στην επαρχία του Κεμπέκ και διάφορους άλλους αποίκους, ανάμεσα στους οποίους και αρκετούς Έλληνες.
Οι ιθαγενείς του Καναδά, Ινδιάνοι και Εσκιμώοι, δε ξεπερνούν τις 150.000.  
Σήμερα ο Καναδάς είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Η πρωτεύουσα του κράτους είναι η Οττάβα, ενώ επίσημες γλώσσες είναι η αγγλική και η γαλλική.
Στον Καναδά οι πιο πολλοί ποταμοί ενώνονται με τις λίμνες ή με μικρότερους άλλους ποταμούς, με αποτέλεσμα όλο το υδάτινο δίκτυο του Καναδά να είναι σχεδόν ενωμένο.

Το κλίμα του Καναδά είναι καθαρά ηπειρωτικό. Ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα, που είναι τελείως ανοιχτό προς το Βόρειο Πόλο, παρουσιάζει πολύ ψυχρούς χειμώνες με μέση θερμοκρασία περίπου -20° C. Μόνο στην περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού το κλίμα είναι πιο εύκρατο κι αυτό μόνο στα παράλια που δέχονται το ζεστό θαλάσσιο ρεύμα από την Ιαπωνία. Αυτές ακριβώς οι κλιματολογικές συνθήκες εμποδίζουν την εγκατάσταση ανθρώπων σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, περίπου το 65%, είναι συγκεντρωμένο στις επαρχίες του Οντάριο και του Κεμπέκ που θεωρούνται οι πιο ευνοϊκές από την άποψη των κλιματολογικών συνθηκών. Από τις μεγαλύτερες πόλεις του Καναδά είναι η Οτάβα με 693.290 κατοίκους που είναι και η πρωτεύουσα του κράτους, το Κεμπέκ (195.000 κ.), που είναι και το κέντρο της γαλλόφωνης περιοχής (με πολύ ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα), το Μόντρεαλ (3.002.000 κ.), το Τορόντο (3.903.000 κ.), το Χάμιλτον (529.370 κ.), το Βανκούβερ (1.606.000 κ.) και η Βικτώρια (218.000 κ.).
 Το 44% του εδάφους του Καναδά καλύπτεται από δάση.
Για το λόγο αυτό ο Καναδάς θεωρείται η πρώτη παραγωγός χώρα στον κόσμο στην ξυλεία και το χαρτί.
 Ο Καναδάς είναι δεύτερος στον κόσμο στην παραγωγή χρυσού.
Ο Καναδάς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ανακαλύφτηκε γύρω στο 1.000 μ.Χ. από τους Σκανδιναβούς. Πρώτοι έφτασαν οι Βίκινγκς και ίσως πολύ πιο νωρίς από το 1.000 μ Χ. Η ιστορία όμως του Καναδά αρχίζει μετά τη δεύτερη ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο.


Ινουίτ

 
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ινουίτ είναι το όνομα των Εσκιμώων της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά. Είναι απόγονοι της νομαδικής φυλής των Τουλ (Thule) που εμφανίστηκαν στην Αλάσκα το 1000 μ.Χ. και μετακινήθηκαν στη δυτική Γροιλανδία μετά από τρεις αιώνες (1300μΧ) και λίγο αργότερα, το 1400 μ.Χ. στην ανατολική.
Καταφέραν να επιζήσουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες διαμένοντας σε ιγκλού και κυνηγώντας κυρίως φώκιες και φάλαινες, που τους εξασφάλιζαν τροφή και ένδυση. Μετακινούνταν με έλκηθρα τα οποία έσερναν σκυλιά. Ακόμη και σήμερα ακολουθούν τον ίδιο πατροπαράδοτο τρόπο ζωής χρησιμοποιώντας όμως ενίοτε και τζιπ -όταν αυτό το επιτρέπει το πάχος των πάγων- και κατοικώντας σε χτισμένα σπίτια.
 Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γιατί δε λιώνουν τα Ιγκλού;
Κατασκευάζεται από ορθογώνια κομμάτια μήκους 0,60 μ. και πλάτους 0,20 μ. Τα κομμάτια αυτά κόβονται από μια μάζα χιονιού με ένα ειδικό μαχαίρι. Τα κομμάτια αυτά τοποθετούνται κυκλικά σε επίπεδη έκταση χιονιού.
Μετά το σχηματισμό του πρώτου κύκλου από πλάκες, τα υπόλοιπα κομμάτια λαξεύονται έτσι ώστε να σχηματιστεί μια επικλινής επιφάνεια που αποτελεί την πρώτη βαθμίδα.
Στη συνέχεια προστίθενται συνεχώς κομμάτια χιονιού έτσι ώστε στο τέλος να σχηματιστεί ένας τέλειος θόλος. Στην οροφή αφήνεται μια τρύπα για να αερίζεται ο χώρος.
Το χιόνι αρχίζει να λιώνει, όμως επειδή η οροφή του θόλου είναι καμπύλη δεν στάζει. Αντιθέτως τα κομμάτια του χιονιού εμποτίζονται με υγρασία.
Τότε οι Εσκιμώοι ανοίγουν την πόρτα και ο ψυχρός αέρας μεταμορφώνει το ιγκλού σε ένα συμπαγές και ανθεκτικό καταφύγιο, που λιώνει μόνο με το τέλος του χειμώνα. Άλλωστε να επισημάνουμε , ότι οι πολικοί άνεμοι πνέουν με θερμοκρασία -50 βαθμούς κελσίου και έτσι το εξωτερικό τοίχωμα του πάγου παραμένει παγωμένο.

Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι το χιόνι, όσο και αν φαίνεται παράδοξο είναι κακός αγωγός της θερμότητας και του κρύου. Για αυτόν τον λόγο τα ιγκλού θερμαίνονται εύκολα και τους προφυλάσσουν από το κρύο. Αντίθετα ο πάγος είναι πολύ καλός αγωγός και όταν με τον καιρό το χιόνι μετατρέπεται σε πάγο, εγκαταλείπουν τα ιγκλού τους.
 
Εμείς κατασκευάσαμε ένα κολάζ με στοιχεία του πολιτισμού και της πανίδας του Καναδά όπως  επίσης και της μυθολογίας των Ινουίτ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Βιβλία που ακούγονται

O μικρός αναγνώστης

'Create
Powered by BannerFans.com