Μεταφραση αυτής της σελιδας

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Μεξικό



Κράτος της Κεντρικής Αμερικής επίσημα Ηνωμένες Μεξικανικές Πολιτείες.
Στα Βόρεια συνορεύει με τις ΗΠΑ , στα νότια με τη Γουατεμάλα και τη Μπελίζ, στα ανατολικά βρέχεται απ' τον Ατλαντικό ωκεανό και στα δυτικά βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό. Η έκτασή του είναι 1.972.547 τετρ. χλμ. , ενώ ο πληθυσμός του περίπου 84.000.000 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα είναι η πόλη του Μεξικού, που σήμερα έχει 18.700.000 κ. μαζί με τα περίχωρα.
Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 2300 μ. κοντά στο ηφαίστειο Ποποκατέπετλ. Άλλες πόλεις είναι η Γκουανταλαχάρα, η Μοντερέι, η Πουέμπλα, η Οιουτάντ Χουαρέζ, η Βέρα Κρουζ, το Ταμπίκο και το λιμάνι του Ακαπούλκο.
Θρησκεία των Μεξικανών είναι η χριστιανική (καθολικοί). Επίσημη γλώσσα είναι τα ισπανικά και νόμισμα το πέσο.
Ο πληθυσμός του Μεξικού αποτελείται κατά 29% από Ινδιάνους, ενώ τα 55% είναι μιγάδες και τα υπόλοιπα 15% είναι λευκοί και κρεολοί.
Η βλάστηση παρουσιάζει διαφορά στο Β. και στο Ν. τμήμα της χώρας. Στα Β. επικρατούν διάφορα είδη κάκτων, καθώς και άλλα είδη που έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες της ξηρασίας και των λίγων βροχών. Αντίθετα η βλάστηση στα παράλια, καθώς και στο Ν. τμήμα του οροπεδίου, είναι τελείως διαφορετική.
Η πανίδα του Μεξικού αποτελείται από διάφορα τρωκτικά, στα ορεινά δάση υπάρχουν αρκούδες, πάνθηρες, πούμα, λίγκες, ελάφια, μυρμηγκοφάγοι κλπ. Στα νότια είναι δυνατό να συναντήσει κανείς πιθήκους, τάπιρους και ιαγουάρους.
Το βασικότερο και αντιπροσωπευτικότερο γεωργικό προϊόν του είναι το καλαμπόκι που πατρίδα του, όπως ξέρουμε, έχει το Μεξικό, όπου το καλλιεργούσαν οι Αζτέκοι χιλιάδες χρόνια πριν. Σήμερα υπάρχουν στο Μεξικό 4.000 ποικιλίες του.
Άλλα βασικά προϊόντα είναι το σιτάρι, το ρύζι, το κριθάρι, το ζαχαροκάλαμο, οι πατάτες, τα εσπεριδοειδή, ο καφές, το κακάο.
Το Μεξικό είναι μια χώρα με πολύ παλιά ιστορία και με πολιτισμό, που έχει αναπτυχθεί, πριν ακόμη φτάσει ο Κολόμβος στην Αμερική. Η ιστορία του, πριν από την ισπανική κατοχή, δεν είναι πολύ γνωστή και παρουσιάζει κενά. Υπήρχαν δύο πολιτιστικά κέντρα, ένα στο βορρά, των Τολτέκων και ένα στο νότο, των Μάγια. Τα δύο βασίλεια διατηρούσαν μεταξύ τους καλές σχέσεις. Το βασίλειο όμως των Τολτέκων καταστράφηκε από τις επιδρομές των διάφορων φυλών από το βορρά και από τις δικές του εσωτερικές αντιθέσεις, γύρω στο 12ο - 13ο αιώνα.
Την ίδια εποχή εμφανίζεται και η φυλή των Αζτέκων, που ανήκαν στην ίδια φυλή με τους Τολτέκους.
Το 1810 ένας μιγάς ιερέας κήρυξε την επανάσταση εναντίον των Ισπανών, ενώ το 1821 ο τελευταίος Ισπανός διοικητής υπόγραψε το διάταγμα της ανεξαρτησίας του Μεξικού.




Η Μέρα Των Νεκρών στο Μεξικό

Για τους Μεξικανούς σημασία δεν έχει μόνο ο θάνατος, αλλά και αυτό που ακολουθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, γιορτάζουν στις 2 Νοέμβρη την Ημέρα Των Νεκρών στα σπίτια και στα νεκροταφεία, προσπαθώντας να φανταστούν πως είναι αυτός ο άλλος κόσμος μέσα από αναπαραστάσεις.
Τόσο στις κοινότητες ιθαγενών όσο και στις μεγάλες πόλεις, ο κόσμος τιμά και θυμάται τους αγαπημένους τους νεκρούς με μια πολύ μεξικάνικη έννοια της ζωής και του θανάτου: πρόκειται για έναν εορτασμό και, για να το γιορτάσουν, γεμίζουν τους τάφους με λουλούδια, στήνουν βωμούς, τους οποίους στολίζει ο καθένας με τον τρόπο του και το γούστο του αλλά χωρίς να παραλείψει τα απαραίτητα αντικείμενα: Φωτογραφία του εκλιπόντος, μια μικρή μαγκάλη, λουλούδια σεμπασούτσιτλ, κεριά, «papel picado» (μεξικάνικο διακοσμητικό χαρτί), αντικείμενα τα οποία ανήκαν στον εκλιπόντα και τα αγαπημένα φαγητά και ποτά τα οποία απόλαυσε εν ζωή
Την ημέρα της γιορτής οι φούρνοι δεν μπορούν να καλύψουν την ζήτηση. Το pan de muerto είναι συνήθως στρόγγυλο και θεωρείται μεγάλη τύχη να βρεις μέσα του ένα μικρό πλαστικό σκελετούλι που έκρυψε ο φούρναρης (κάτι σαν το φλουρί της βασιλόπιτας δηλαδή). Πέρα από το φαγητό όμως και το στόλισμα των βωμών, οι οικογένειες φτιάχνουν τα calacas, μάσκες φτιαγμένες από πεπιεσμένο χαρτί όπου τα παιδιά ζωγραφίζουν κρανία.

Έτσι κι εμείς μαθαίνοντας  για την Ημέρα Των Νεκρών κατασκευάσαμε έναν δικό μας σκελετούλι από ζυμαρικά...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Βιβλία που ακούγονται

O μικρός αναγνώστης

'Create
Powered by BannerFans.com