Μεταφραση αυτής της σελιδας

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ιερογλυφικά


Τα Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά είναι τα αρχαιότερα εικονιστικά σύμβολα που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία αιγυπτιακή γραφή. Η γραφή αυτή αποκρυπτογραφήθηκε από τον Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν το 1822, ο οποίος χρησιμοποίησε την περίφημη Στήλη της Ροζέττας.
Σχεδόν όλα τα σύμβολα αντιπροσωπεύουν ένα έμψυχο ή άψυχο αντικείμενο, και στην πιο επεξεργασμένη τους μορφή ήταν μικροσκοπικά έργα τέχνης από μόνα τους, και επομένως ήταν ιδανικά για μνημεία και διακοσμητικούς σκοπούς.

Ανάμεσα στα χιλιάδες σύμβολα της αιγυπτιακής ιερογλυφικής γραφής υπάρχουν μερικά,περιορισμένα σε αριθμό,που έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό:κάθε σύμβολο αντιστοιχεί σε ένα μόνο γράμμα. Αυτά τα ιδιαίτερα σύμβολα θεωρούνται το αιγυπτιακό ιερογλυφικό 'αλφάβητο'.
 

 Τα λογογράμματα

Τα λογογράμματα είναι σύμβολα που σημαίνουν αυτό που απεικονίζουν.Δίπλα τους γράφεται μια κάθετη γραμμή που δηλώνει ότι το σύμβολο είναι λογόγραμμα.


Όταν δείτε το σύμβολο της πάπιας μέσα σε ένα κείμενο με μια γραμμή δεξιά σημαίνει 'πάπια,sa(στα αιγυπτιακά)' και είναι λογόγραμμα.Όταν όμως λείπει η γραμμή δεξιά του τότε διαβάζεται sa ,είναι φωνόγραμμα και δεν σημαίνει πάπια και μπορεί να έχει διάφορες έννοιες όπως 'γιός=sa στα αιγυπτιακά.Η γραμμή σε άλλα λογράμματα μπορεί να βρίσκεται από κάτω.

Λογογράμματα είναι κυρίως τα πιο συνηθισμένα ουσιαστικά.



 

Read more: http://www.glossesweb.com/2012/09/blog-post_21.html#ixzz2Nt66QfgT



Στην τάξη μας γράψαμε τα ονόματά μας χρησιμοποιώντας  το ιερογλυφικό αλφάβητο!
Δείτε τις εικόνες και προσπαθήστε να διαβάσετε την πυραμίδα με τα ονόματα μας!Μπορείτε;













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Βιβλία που ακούγονται

O μικρός αναγνώστης

'Create
Powered by BannerFans.com