Μεταφραση αυτής της σελιδας

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Τα τραγούδια για τη γιορτή

Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ



Φτιαξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι



ο Στρατιώτης





Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Νησιωτικά συμπλέγματα και νησιά της Ελλάδας

Στο κεφάλαιο 10 του βιβλίου μας, μαθαίνουμε για τα νησιωτικά συμπλέγματα και τα 10 μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας! Αφού μελετήσετε προσεκτικά τη σελίδα 39 του βιβλίου μας, ελέγξτε τις γνώσεις σας παίζοντας τα παρακάτω παιχνίδια...Μόνο κάντε γρήγορα, ο χρόνος μετράει!

  1. ΠΑΙΧΝΙΔΙ (Τα 10 μεγαλύτερα νησιά μας) 
  2. ΠΑΙΧΝΙΔΙ (Σε ποιο νησιωτικό σύμπλεγμα ανήκει το νησί)


Ακρωτήρια και Κόλποι της Ελλάδας

Πατήστε την εικόνα για να ξεκινήσει το παιχνίδι και να ελέγξετε τις γνώσεις σας.
Αν το προσπαθήσετε μερικές φορές σε λίγη ώρα θα παίζετε τα Ακρωτήρια στα δάχτυλα ....!



Για να δούμε πώς τα πάμε με τους κόλπους της Ελλάδας τώρα....

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Το Παλατι , ο Ιππόδρομος και οι Δήμοι

Πατώντας  ΕΔΩ  μπορείτε να δείτε εικόνες και βίντεο σχετικά με το κεφάλαιο 10 της ιστορίας μας.
Ρίξτε το μια ματιά, αξίζει τον κόπο!



Πολλαπλασιασμός με το 10, το 100 , .....

Πώς μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε φυσικούς αριθμούς ή και δεκαδικούς αριθμούς εύκολα και γρήγορα με το 10, το 100, το 1000 .....;


 Πατάμε  την εικόνα για να θυμηθούμε:


Δεκαδικά κλάσματα - Δεκαδικοί αριθμοί

Πατήστε την εικόνα για να ξεκινήσει το μάθημα...

  1. Δεκαδικά κλάσματα



     2. Πρόσθεση και αφαίρεση δεκαδικών αριθμών



    3. Διάταξη δεκαδικών αριθμών







Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Βιβλία για τις διακοπές

Αγαπητοί γονείς,
Σε περίπτωση που επιθυμείτε τα παιδιά να κάνουν μια μικρή επανάληψη της Δ τάξης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προτείνω τα παρακάτω βιβλία:
εκδόσεις : ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ


εκδόσεις: Σαββάλας


η τιμή τους στα βιβλιοπωλεία είναι περίπου 12 με 13 €

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Η ιστορία και τα έθιμα της Κυριακής του Πάσχα


Την Κυριακή του Πάσχα εορτάζουμε την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μας αναφέρει: Τα χαράματα της Κυριακής, πήγε η Παναγία και η Μαρία η Μαγδαληνή στον τάφο του Ιησού. Τότε έγινε μεγάλος σεισμός και ένας Άγγελος αφού κύλισε την πέτρα που έφραζε το μνήμα, κάθισε πάνω της. Οι στρατιώτες που φρουρούσαν τον τάφο, παρέλυσαν από τον φόβο τους. Απευθυνόμενος προς την Παναγία και την Μαρία τη Μαγδαληνή ο Άγγελος, τους είπε να μην φοβόνται και ότι ο Ιησούς που ψάχνουν έχει αναστηθεί. Τους έδωσε παραγγελία δε, να πάνε να ειδοποιήσουν τους μαθητές Του, για το γεγονός της Ανάστασης και να τους πουν να πάνε στην Γαλιλαία όπου και θα τους εμφανιστεί ο Ιησούς. Αυτό και έκαναν. Στον δρόμο, πηγαίνοντας προς τους μαθητές, εμφανίστηκε μπροστά τους ο Χριστός. Εκείνες τον προσκύνησαν και παρακινούμενες και από τον ίδιο έτρεξαν να αναγγείλουν το χαρμόσυνο γεγονός στους μαθητές Του. Εντωμεταξύ, οι Αρχιερείς ειδοποιήθηκαν από στρατιώτες ότι ο Ιησούς όντως αναστήθηκε. Κι εκείνοι αντί να σκεφτούν ποιόν οδήγησαν στην σταύρωση, έκαναν κάτι πιο απλό. Δωροδόκησαν τους στρατιώτες ώστε να λένε ότι το σώμα του Χριστού κλάπηκε την νύχτα από τους μαθητές Του, και δεν αναστήθηκε. Οι μαθητές πήγαν όντως στην Γαλιλαία και εκεί εμφανίστηκε μπροστά τους ο Χριστός. Τους ευλόγησε και τους είπε να ταξιδέψουν και να διδάξουν όσα αυτός τους δίδαξε. Επίσης τους έδωσε την εντολή, όποιον πιστεύει σε Αυτόν, να τον βαπτίζουν στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Έτσι έκαναν οι μαθητές του, και έφτασε ο λόγος του Θεού μέχρι τις μέρες μας. Η γιορτή του Πάσχα είναι κινητή. Δεν γιορτάζεται, δηλαδή, κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία. Το πότε θα γιορτάζουμε το Πάσχα, καθορίστηκε από την 1η Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325μ.Χ. Εκεί ορίστηκε ότι Κυριακή του Πάσχα θα είναι η πρώτη Κυριακή που ακολουθεί την πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία (21 Μαρτίου). Έαν τύχει και η πανσέληνος είναι ημέρα Κυριακή, τότε Πάσχα θα έχουμε την επόμενη Κυριακή. Εξ αυτού του ορισμού πηγάζει το συμπέρασμα ότι το Πάσχα «πέφτει» πάντα ανάμεσα στις 4 Απριλίου και στις 8 Μαΐου.

Σχετικά με την προέλευση της λέξης Πάσχα, υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη λέει ότι προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «Pasah» που σημαίνει διάβαση. Στο Εβραϊκό Πάσχα άλλωστε αυτό εορτάζεται. Η απελευθέρωση των Εβραίων από τους Αιγυπτίους και η διάβαση της Ερυθράς Θάλασσας. Η δεύτερη εκδοχή, θέλει την λέξη Πάσχα να προέρχεται από το ελληνικό ρήμα Πάσχειν, προς τιμή των Παθών του Ιησού Χριστού. Το Πάσχα ή αλλιώς η Λαμπρή γιορτάζεται σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας με σούβλισμα αρνιών, τσούγκρισμα κόκκινων αυγών, τραγούδια και χορούς. Όλη η επόμενη του Πάσχα εβδομάδα, είναι γιορτινή και γι’ αυτό τον λόγο η Εκκλησία μας έχει αποφασίσει να μην νηστεύουμε την Τετάρτη και την Παρασκευή εκείνης της εβδομάδας. Οι πιστοί συνηθίζουν για σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα, όταν συναντιόνται να μην χαιρετιούνται ως συνήθως αλλά να λένε τα εξής λόγια: - Χριστός Ανέστη! - Αληθώς Ανέστη! Επίσης έχει καθιερωθεί από την Εκκλησία μας, για σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα να λέγεται η Αναστάσιμη Προσευχή.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Εμβαδόν

Ας θυμηθούμε τι είναι το εμβαδόν...


και από την εκαπιδευτική τηλεόραση


Επιρρήματα

Εκπαιδευτική Τηλεόραση

Αντωνυμίες

Εκπαιδευτική τηλεόραση

Κεντρικη και Νότια Αμερική

Η Διώρυγα του Παναμά


Ένα από τα λίγα θαύματα εφαρμοσμένης μηχανικής στο κόσμο, το Κανάλι του Παναμά πρέπει να είναι στη λίστα οποιουδήποτε ταξιδιώτη, ως ένα από τα μέρη που αξίζει να δει! Ενενήντα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του, αυτή η ένωση μεταξύ των δύο μεγάλων ωκεανών είναι ακόμη ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή, αλλά και για τις μεταφορές γενικότερα!
Οι ταξιδιώτες περνούσαν επί χρόνια από τον ισθμό που συνδέει τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική γνωστό ως «Σταυροδρόμι του Κόσμου» αλλά μέχρι να φτιαχτεί το κανάλι, η διαδρομή από το ένα μέρος στο άλλο γίνονταν μέσω των ποταμιών της ζούγκλας!
ΙΣΤΟΡΙΑ
Ήδη από το 1501, οι άνθρωποι ονειρεύονταν μια γέφυρα νερού που να ενώνει τον Ατλαντικό Ωκεανό με τον Ειρηνικό, μέσα από τον ισθμό του Παναμά. Η προσπάθεια διάνοιξης της διώρυγας είχε αρχίσει απ' τα πολύ παλιά χρόνια. Πολλοί επιχείρησαν την εκτέλεση του έργου, αλλά οι εδαφικές ανωμαλίες, η διαφορά της στάθμης μεταξύ των δύο Ωκεανών και της παλίρροιας καθώς ο κίτρινος πυρετός έκαναν την κατασκευή προβληματική, αν όχι αδύνατη. Το 1859, τελείωσε η σιδηροδρομική γραμμή που διέσχιζε τον Ισθμό, αφού στοίχισε όμως πολλές απογοητεύσεις, κόπους και έξοδα. Φαινόταν, λοιπόν, πως τα πλοία θα συνέχιζαν να κάνουν το γύρο του Κέιπ Χορν, διαπλέοντας 8.000 μίλια παραπάνω. Παρόλ' αυτά, το 1876 οι Γάλλοι επιλέγουν και πάλι τον ισθμό του Παναμά σαν το ιδανικό μέρος για τη διάνοιξη της διώρυγας.κακή διαχείριση, η διαφθορά και η κλοπή οργίαζαν. Η προσπάθεια τερματίζεται άδοξα το 1888 με την πτώχευση της εταιρείας. Οι Γάλλοι εγκατέλειψαν το σχέδιο, αφήνοντας πίσω τους σκουριασμένα μηχανήματα και τάφους χιλιάδων εργατών.

Τελικά, το έργο ολοκληρώθηκε. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1913, αφού πρώτα είχαν αναλάβει τη κατασκευή του οι Η.Π.Α. , 
Άνοιξαν οι υδατοφράκτες και τα νερά του Ατλαντικού γέμισαν την πρώτη σύρτη. Πυκνά πλήθη από υπερήφανους εργάτες μαζί με τις οικογένειές τους ζητωκραύγασαν καθώς το πρώτο πλοίο, το ρυμουλκό "Γκέιταν", σημαιοστολισμένο μπήκε σφυρίζοντας μέσα στο φράγμα. Οι μηχανικοί και οι επίσημοι βρίσκονταν επάνω στο ρυμουλκό.
Ύστερα από ένα χρόνο, στις 15 Αυγούστου του 1914 η Διώρυγα παραδόθηκε στη διεθνή ναυσιπλοΐα. Μέχρι το 2000 βρισκόταν κάτω από την οικονομική εκμετάλλευση των ΗΠΑ.

Δείτε τα παρακάτω βίντεο για να καταλάβετε πως λειτουργεί το κανάλι...


Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Καναδάς

 ΚΑΝΑΔΑΣ

Κράτος της Βόρειας Αμερικής που καταλαμβάνει το βόρειο άκρο της. Στα ανατολικά βρέχεται από τον Ατλαντικό, στα νότια συνορεύει με τις ΗΠΑ, στα δυτικά βρέχεται από τον Ειρηνικό και συνορεύει με την Αλάσκα, ενώ στα βόρεια βρέχεται από το Αρκτικό Ωκεανό.
Ο Καναδάς είναι η δεύτερη σε έκταση χώρα της γης, μετά τη Ρωσία, με έκταση 9.976.139 τετρ. χλμ. και 27.743.000 κατοίκους.
Ο πληθυσμός αποτελείται κατά 40% από Άγγλους αποίκους, κατά 37% από Γάλλους αποίκους που ζουν κυρίως στην επαρχία του Κεμπέκ και διάφορους άλλους αποίκους, ανάμεσα στους οποίους και αρκετούς Έλληνες.
Οι ιθαγενείς του Καναδά, Ινδιάνοι και Εσκιμώοι, δε ξεπερνούν τις 150.000.  
Σήμερα ο Καναδάς είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Η πρωτεύουσα του κράτους είναι η Οττάβα, ενώ επίσημες γλώσσες είναι η αγγλική και η γαλλική.
Στον Καναδά οι πιο πολλοί ποταμοί ενώνονται με τις λίμνες ή με μικρότερους άλλους ποταμούς, με αποτέλεσμα όλο το υδάτινο δίκτυο του Καναδά να είναι σχεδόν ενωμένο.

Το κλίμα του Καναδά είναι καθαρά ηπειρωτικό. Ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα, που είναι τελείως ανοιχτό προς το Βόρειο Πόλο, παρουσιάζει πολύ ψυχρούς χειμώνες με μέση θερμοκρασία περίπου -20° C. Μόνο στην περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού το κλίμα είναι πιο εύκρατο κι αυτό μόνο στα παράλια που δέχονται το ζεστό θαλάσσιο ρεύμα από την Ιαπωνία. Αυτές ακριβώς οι κλιματολογικές συνθήκες εμποδίζουν την εγκατάσταση ανθρώπων σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, περίπου το 65%, είναι συγκεντρωμένο στις επαρχίες του Οντάριο και του Κεμπέκ που θεωρούνται οι πιο ευνοϊκές από την άποψη των κλιματολογικών συνθηκών. Από τις μεγαλύτερες πόλεις του Καναδά είναι η Οτάβα με 693.290 κατοίκους που είναι και η πρωτεύουσα του κράτους, το Κεμπέκ (195.000 κ.), που είναι και το κέντρο της γαλλόφωνης περιοχής (με πολύ ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα), το Μόντρεαλ (3.002.000 κ.), το Τορόντο (3.903.000 κ.), το Χάμιλτον (529.370 κ.), το Βανκούβερ (1.606.000 κ.) και η Βικτώρια (218.000 κ.).
 Το 44% του εδάφους του Καναδά καλύπτεται από δάση.
Για το λόγο αυτό ο Καναδάς θεωρείται η πρώτη παραγωγός χώρα στον κόσμο στην ξυλεία και το χαρτί.
 Ο Καναδάς είναι δεύτερος στον κόσμο στην παραγωγή χρυσού.
Ο Καναδάς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ανακαλύφτηκε γύρω στο 1.000 μ.Χ. από τους Σκανδιναβούς. Πρώτοι έφτασαν οι Βίκινγκς και ίσως πολύ πιο νωρίς από το 1.000 μ Χ. Η ιστορία όμως του Καναδά αρχίζει μετά τη δεύτερη ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο.


Ινουίτ

 
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ινουίτ είναι το όνομα των Εσκιμώων της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά. Είναι απόγονοι της νομαδικής φυλής των Τουλ (Thule) που εμφανίστηκαν στην Αλάσκα το 1000 μ.Χ. και μετακινήθηκαν στη δυτική Γροιλανδία μετά από τρεις αιώνες (1300μΧ) και λίγο αργότερα, το 1400 μ.Χ. στην ανατολική.
Καταφέραν να επιζήσουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες διαμένοντας σε ιγκλού και κυνηγώντας κυρίως φώκιες και φάλαινες, που τους εξασφάλιζαν τροφή και ένδυση. Μετακινούνταν με έλκηθρα τα οποία έσερναν σκυλιά. Ακόμη και σήμερα ακολουθούν τον ίδιο πατροπαράδοτο τρόπο ζωής χρησιμοποιώντας όμως ενίοτε και τζιπ -όταν αυτό το επιτρέπει το πάχος των πάγων- και κατοικώντας σε χτισμένα σπίτια.
 Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γιατί δε λιώνουν τα Ιγκλού;
Κατασκευάζεται από ορθογώνια κομμάτια μήκους 0,60 μ. και πλάτους 0,20 μ. Τα κομμάτια αυτά κόβονται από μια μάζα χιονιού με ένα ειδικό μαχαίρι. Τα κομμάτια αυτά τοποθετούνται κυκλικά σε επίπεδη έκταση χιονιού.
Μετά το σχηματισμό του πρώτου κύκλου από πλάκες, τα υπόλοιπα κομμάτια λαξεύονται έτσι ώστε να σχηματιστεί μια επικλινής επιφάνεια που αποτελεί την πρώτη βαθμίδα.
Στη συνέχεια προστίθενται συνεχώς κομμάτια χιονιού έτσι ώστε στο τέλος να σχηματιστεί ένας τέλειος θόλος. Στην οροφή αφήνεται μια τρύπα για να αερίζεται ο χώρος.
Το χιόνι αρχίζει να λιώνει, όμως επειδή η οροφή του θόλου είναι καμπύλη δεν στάζει. Αντιθέτως τα κομμάτια του χιονιού εμποτίζονται με υγρασία.
Τότε οι Εσκιμώοι ανοίγουν την πόρτα και ο ψυχρός αέρας μεταμορφώνει το ιγκλού σε ένα συμπαγές και ανθεκτικό καταφύγιο, που λιώνει μόνο με το τέλος του χειμώνα. Άλλωστε να επισημάνουμε , ότι οι πολικοί άνεμοι πνέουν με θερμοκρασία -50 βαθμούς κελσίου και έτσι το εξωτερικό τοίχωμα του πάγου παραμένει παγωμένο.

Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι το χιόνι, όσο και αν φαίνεται παράδοξο είναι κακός αγωγός της θερμότητας και του κρύου. Για αυτόν τον λόγο τα ιγκλού θερμαίνονται εύκολα και τους προφυλάσσουν από το κρύο. Αντίθετα ο πάγος είναι πολύ καλός αγωγός και όταν με τον καιρό το χιόνι μετατρέπεται σε πάγο, εγκαταλείπουν τα ιγκλού τους.
 
Εμείς κατασκευάσαμε ένα κολάζ με στοιχεία του πολιτισμού και της πανίδας του Καναδά όπως  επίσης και της μυθολογίας των Ινουίτ.


Μεξικό



Κράτος της Κεντρικής Αμερικής επίσημα Ηνωμένες Μεξικανικές Πολιτείες.
Στα Βόρεια συνορεύει με τις ΗΠΑ , στα νότια με τη Γουατεμάλα και τη Μπελίζ, στα ανατολικά βρέχεται απ' τον Ατλαντικό ωκεανό και στα δυτικά βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό. Η έκτασή του είναι 1.972.547 τετρ. χλμ. , ενώ ο πληθυσμός του περίπου 84.000.000 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα είναι η πόλη του Μεξικού, που σήμερα έχει 18.700.000 κ. μαζί με τα περίχωρα.
Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 2300 μ. κοντά στο ηφαίστειο Ποποκατέπετλ. Άλλες πόλεις είναι η Γκουανταλαχάρα, η Μοντερέι, η Πουέμπλα, η Οιουτάντ Χουαρέζ, η Βέρα Κρουζ, το Ταμπίκο και το λιμάνι του Ακαπούλκο.
Θρησκεία των Μεξικανών είναι η χριστιανική (καθολικοί). Επίσημη γλώσσα είναι τα ισπανικά και νόμισμα το πέσο.
Ο πληθυσμός του Μεξικού αποτελείται κατά 29% από Ινδιάνους, ενώ τα 55% είναι μιγάδες και τα υπόλοιπα 15% είναι λευκοί και κρεολοί.
Η βλάστηση παρουσιάζει διαφορά στο Β. και στο Ν. τμήμα της χώρας. Στα Β. επικρατούν διάφορα είδη κάκτων, καθώς και άλλα είδη που έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες της ξηρασίας και των λίγων βροχών. Αντίθετα η βλάστηση στα παράλια, καθώς και στο Ν. τμήμα του οροπεδίου, είναι τελείως διαφορετική.
Η πανίδα του Μεξικού αποτελείται από διάφορα τρωκτικά, στα ορεινά δάση υπάρχουν αρκούδες, πάνθηρες, πούμα, λίγκες, ελάφια, μυρμηγκοφάγοι κλπ. Στα νότια είναι δυνατό να συναντήσει κανείς πιθήκους, τάπιρους και ιαγουάρους.
Το βασικότερο και αντιπροσωπευτικότερο γεωργικό προϊόν του είναι το καλαμπόκι που πατρίδα του, όπως ξέρουμε, έχει το Μεξικό, όπου το καλλιεργούσαν οι Αζτέκοι χιλιάδες χρόνια πριν. Σήμερα υπάρχουν στο Μεξικό 4.000 ποικιλίες του.
Άλλα βασικά προϊόντα είναι το σιτάρι, το ρύζι, το κριθάρι, το ζαχαροκάλαμο, οι πατάτες, τα εσπεριδοειδή, ο καφές, το κακάο.
Το Μεξικό είναι μια χώρα με πολύ παλιά ιστορία και με πολιτισμό, που έχει αναπτυχθεί, πριν ακόμη φτάσει ο Κολόμβος στην Αμερική. Η ιστορία του, πριν από την ισπανική κατοχή, δεν είναι πολύ γνωστή και παρουσιάζει κενά. Υπήρχαν δύο πολιτιστικά κέντρα, ένα στο βορρά, των Τολτέκων και ένα στο νότο, των Μάγια. Τα δύο βασίλεια διατηρούσαν μεταξύ τους καλές σχέσεις. Το βασίλειο όμως των Τολτέκων καταστράφηκε από τις επιδρομές των διάφορων φυλών από το βορρά και από τις δικές του εσωτερικές αντιθέσεις, γύρω στο 12ο - 13ο αιώνα.
Την ίδια εποχή εμφανίζεται και η φυλή των Αζτέκων, που ανήκαν στην ίδια φυλή με τους Τολτέκους.
Το 1810 ένας μιγάς ιερέας κήρυξε την επανάσταση εναντίον των Ισπανών, ενώ το 1821 ο τελευταίος Ισπανός διοικητής υπόγραψε το διάταγμα της ανεξαρτησίας του Μεξικού.




Η Μέρα Των Νεκρών στο Μεξικό

Για τους Μεξικανούς σημασία δεν έχει μόνο ο θάνατος, αλλά και αυτό που ακολουθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, γιορτάζουν στις 2 Νοέμβρη την Ημέρα Των Νεκρών στα σπίτια και στα νεκροταφεία, προσπαθώντας να φανταστούν πως είναι αυτός ο άλλος κόσμος μέσα από αναπαραστάσεις.
Τόσο στις κοινότητες ιθαγενών όσο και στις μεγάλες πόλεις, ο κόσμος τιμά και θυμάται τους αγαπημένους τους νεκρούς με μια πολύ μεξικάνικη έννοια της ζωής και του θανάτου: πρόκειται για έναν εορτασμό και, για να το γιορτάσουν, γεμίζουν τους τάφους με λουλούδια, στήνουν βωμούς, τους οποίους στολίζει ο καθένας με τον τρόπο του και το γούστο του αλλά χωρίς να παραλείψει τα απαραίτητα αντικείμενα: Φωτογραφία του εκλιπόντος, μια μικρή μαγκάλη, λουλούδια σεμπασούτσιτλ, κεριά, «papel picado» (μεξικάνικο διακοσμητικό χαρτί), αντικείμενα τα οποία ανήκαν στον εκλιπόντα και τα αγαπημένα φαγητά και ποτά τα οποία απόλαυσε εν ζωή
Την ημέρα της γιορτής οι φούρνοι δεν μπορούν να καλύψουν την ζήτηση. Το pan de muerto είναι συνήθως στρόγγυλο και θεωρείται μεγάλη τύχη να βρεις μέσα του ένα μικρό πλαστικό σκελετούλι που έκρυψε ο φούρναρης (κάτι σαν το φλουρί της βασιλόπιτας δηλαδή). Πέρα από το φαγητό όμως και το στόλισμα των βωμών, οι οικογένειες φτιάχνουν τα calacas, μάσκες φτιαγμένες από πεπιεσμένο χαρτί όπου τα παιδιά ζωγραφίζουν κρανία.

Έτσι κι εμείς μαθαίνοντας  για την Ημέρα Των Νεκρών κατασκευάσαμε έναν δικό μας σκελετούλι από ζυμαρικά...


Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Καραϊβική



Καραϊβική ονομάζεται η γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει την Καραϊβική Θάλασσα και ένα σύμπλεγμα τροπικών νησιών με 13 χώρες και 12 κτήσεις. Εκτείνεται από το Μεξικό έως τη Βενεζουέλα. Το μεγαλύτερο έθνος είναι η Κούβα με πληθυσμό περίπου 11,2 εκατομμύρια κατοίκους (2002). Το κύριο παραγόμενο προϊόν είναι η ζάχαρη. Την Καραϊβική ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Η Καραϊβική Θάλασσα είναι τροπικό σώμα νερού, όμορο του Ατλαντικού Ωκεανού και νοτιοανατολικά του Κόλπου του Μεξικού. Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Καραϊβικής Τεκτονικής Πλάκας και περικλείεται στο νότο από την Βενεζουέλα, την Κολομβία και τον Παναμά, δυτικά από την Κόστα Ρίκα, τη , την Ονδούρα, την Γουατεμάλα, το Μπελίζ και την χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό, στο βορρά από τα νησιά των Μεγάλων Αντιλλών της Κούβας, της Ισπανιόλα και της Τζαμάικα και το Πουέρτο Ρίκο, και ανατολικά από τις Μικρές Αντίλλες.
Τα νησιά της Καραϊβικής αποκαλούνται και Δυτικές Ινδίες. Την ονομασία αυτή την οφείλουν στη λάθος εκτίμηση του Χριστόφορου Κολόμβου, ο οποίος όταν τις ανακάλυψε το 1492, πίστεψε πως επρόκειτο για την Ινδία (στην Ασία).
Η Καραϊβική Θάλασσα είναι μία από τις μεγαλύτερες αλμυρές θάλασσες και έχει έκταση περίπου 2.754.000 χλμ². Το βαθύτερο σημείο της θάλασσας είναι η Τάφρος Καϋμάν, μεταξύ της Κούβας και της Τζαμάικα, στα 7.686 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.
Ολόκληρη η περιοχή της Καραϊβικής Θάλασσας, ιδιαίτερα τα πολυάριθμα νησιά, είναι γνωστή ως Καραϊβική.

πηγή: Βικιπαίδεια

Ενδεικτική μουσική από την Καραϊβική


Μερικές από τις σημαίες των κρατών της Καραϊβικής ζωγραφισμένες από τους μαθητές της τάξης μας




Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Χαβάη



Τα νησιά Χαβάη, που βρίσκονται στον Ειρηνικό, στα βόρεια του Ισημερινού, έχουν ολική έκταση 28.313 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 1.200.000 κατοίκους και πρωτεύουσά τους τη Χονολουλού, με 375.000 κατοίκους.
Τα νησιά Χαβάη ή Σάντουιτς, αποτελούν από το 1959 την 50η Πολιτεία των Η.Π.Α.
Το συγκρότημα του Αρχιπελάγους Χαβάη, αποτελείται από 20 νησιά, που απέχουν 4.800 χλμ. από τις αμερικανικές ακτές και 7.000-9.000 χλμ. από τις ακτές της Αυστραλίας. Η θέση τους αυτή στον Β. Ειρηνικό των ΗΠΑ, δίνει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, γι' αυτό και η Αμερική τα χρησιμοποιεί ως ναυτική βάση.
Σημαντικότερα νησιά είναι η Χαβάη, το μεγαλύτερο (10.347 τετρ. χλμ. έκταση), ορεινό νησί, με σβησμένα ηφαίστεια (Μαούνα Κέα 4.201 μ. ύψος και Μαούνα Λόα, με 4.167 μ.), ενώ πολλά μέρη καλύπτονται από λάβα.
Η Μαούι (1.885 τετρ. χλμ.) με το όρος Χαλεακάλα, 3.056 μ. ύψος, στο οποίο βρίσκεται το ηφαίστειο με το μεγαλύτερο κρατήρα του κόσμου - 45 χλμ. διάμετρο - και που ονομάζεται "Τάφρος του Αιωνίου Πυρός".
Η Οάχου (1.564 τετρ. χλμ.). Στην Οάχου βρίσκεται η πρωτεύουσα Χονολουλού και ο μοιραίος πολεμικός λιμένας Περλ Χάρμπορ, όπου ο αμερικανικός στόλος δέχτηκε την αιφνιδιαστική επίθεση των Ιαπώνων και καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του, γεγονός που εξώθησε την Αμερική να πάρει μέρος στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων. Η επιδρομή έγινε στις 7 Δεκέμβρη του 1941.
Η Καουάι (1.437 τετρ. χλμ.) όπου βρίσκεται το όρος Ουεϊέληλ και που είναι μια από τις περιοχές της γης με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις (φτάνουν στα 12.000 χιλιοστά).
Η Μολοκάι, με το μεγάλο λεπροκομείο, η Λανάι, η Νιιχάου και η Καχουλαούι.
Από τα υπόλοιπα 12 νησιά, τα εφτά είναι ακατοίκητα, τα οκτώ είναι ορεινά (από ηφαιστειογενή πετρώματα) και τα υπόλοιπα είναι με πυριγενή ηφαιστειογενή πετρώματα και είναι καλυμμένα από κοραλλιογενείς σχηματισμούς.

Ιστορία: Σαν πρώτοι κάτοικοι των νησιών της Χαβάης θεωρούνται οι Πολυνήσιοι, που έφτασαν εδώ γύρω στο 5.000 μ.Χ.
Τα νησιά ανακαλύφτηκαν το 1778, από τον Τζαίημς Κουκ, ο οποίος τα ονόμασε Σάντουιτς. Το 1842 τα νησιά αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητο κράτος. Το 898 προσαρτήθηκαν στις Η.Π.Α., οι οποίες εγκατέστησαν σ' αυτά ναυτική και στρατιωτική βάση.
Το 1941 έγινε η επίθεση των Ιαπώνων κατά του Περλ Χάρμπορ, στο νησί Οάχου. Το 1959 τα νησιά αποτέλεσαν την 50η Πολιτεία των Η.Π.Α.










Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ακρόπολη

Ταξιδέψτε στην αρχαία Αθήνα και ειδικότερα στην Ακρόπολη με τρισδιάστατη αναπαράσταση (3D)




Οι Δεκαδικοί αριθμοί

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Halloween

οι μάσκες μας για το HALLOWEEN


To Χάλοουϊν (Halloween) είναι γιορτή του δυτικού κόσμου που γιορτάζεται την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι "τρομαχτικό" και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, ενέργεια γνωστή ως "trick or treat". Η γιορτή αυτή μπορεί να ταυτιστεί με τις Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά.
Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day). Το Halloween συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο χιουμοριστικά και άλλοτε πιο τρομαχτικά.

πηγή: βικιπαίδεια

Κατασκευές για την ημέρα των Ευχαριστιών

Όλα τα παιδιά έγραψαν πράγματα για τα οπόια είναι ευγνώμονα, άλλα στα φύλλα του δέντρου και άλλα στα φτερά της γαλοπούλας...
Οι μητέρες βέβαια είχαν όπως πάντα την τιμητική τους.


Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ

Τι είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών;




...και ένα παιδικό τραγούδι για την Ημέρα των Ευχαριστιών

NASA


Η NASA (αγγλ. National Aeronautics and Space Administration, ελλ. Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος, συχνά γράφεται στα ελληνικά και ως ΝΑΣΑ) είναι κρατικός αμερικάνικος οργανισμός που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος, την αεροναυτική και τη μελέτη του περιβάλλοντος της Γης. Ιδρύθηκε στις 29 Ιουλίου του 1958 με την Πράξη Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστήματος. Η έδρα της NASA βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, ενώ όλες οι εκτοξεύσεις των επανδρωμένων και μη επανδρωμένων διαστημοπλοίων της πραγματοποιούνται στο διαστημικό κέντρο Κένεντι.








πηγή : βικιπαιδεία


Έτσι κι εμείς δημιουργήσαμε τα δικά μας διαστημόπλοια.....δείτε τα στο άλμπουμ  που ακολουθεί!



Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας με χάρτες

Δείτε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και τα σχέδια των δύο αντιπάλων βήμα βήμα ....



Η μάχη των Θερμοπυλών

Ένα σύντομο ντοκιμαντέρ  για τη μάχη των Θερμοπυλών.

μέρος 1ο



μέρος 2ο

Σπήλαια της χώρας μας

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες και χρήσιμες πληροφορίες για τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας.




Πατήστε στο χάρτη το σπήλαιο που επιθυμείτε να επισκεφθείτε και βρείτε το αγαπημένο σας .

Βιβλία που ακούγονται

O μικρός αναγνώστης

'Create
Powered by BannerFans.com